|
Post by todhrimencuri on Apr 21, 2009 13:20:12 GMT -5
Jo, por shkollimi ne zonene Treguse te ri ka assimiluar goxha Shqiptare, si ne Mal i zi, dhe si te Maqedoni me ortodoksit Shqiptare.
Por ata greket qe erdhen nga Anadolia dhe mezi flisnin Greqisht.
Anyway, Donnie, its worthless to argue with him... he doesnt bring up any real points, just talks and talks. Its their way I guess...
|
|
donnie
Senior Moderator
Nike Leka i Kelmendit
|
Post by donnie on Apr 21, 2009 14:02:14 GMT -5
Nuk ka pune per burreri ketu, alfabetin shqip mezi rane dakort ne kongresin e manastirit se cili do ku ishin mbledhur gjith ata njerez. Nuk behesh grek se di gjuhen mor Don. Sepse sipas kesaj llogjikes tende i bie qe gjith rilindasit qe dinin greqisht duhet te ishin bere greke me kohe e me vafte. Shen Kozmai nuk kishte si qellim zgjimin e nacionalizmit tek fshataret sepse vete idea e nacionalizmit ishte e huaj per kedo ne ate kohe, por shkollimi qe bente te mundur marjen e dijes. Ti i shikon me kete kendveshtrim me ate te nacionalistit, por nacionalisti ne ate kohe NUK ekzistonte, nuk e di a me mer vesh?! Po flasim per kohen e Shen Kozmait. Dhe nje gje tjeter, shumica e popullsise qe shtrihet sot ne zonen kufitare me greqine ishin bilinguale, per pune tregetie pothuajse te gjithe flisnin greqisht, ndryshimi ishte se nuk dinin te lexonin. Dhe njehere, shkolla nuk te asimilon por te jep dije dhe liri zgjidhjeje e mendimi. Mos je bere gje ti suedez meqenese jeton ne suedi? jo (me sa mbaj mend atje jeton, ndoshta jam dhe gabim), Por ne kosove qe serbishtja ishte e detyruar, mos ju beri gje serbe?? Prandaj boll me budalleqe Po ku ze vend burreria te ti kur nuk mund te pergjigjesh ne nje pyetje te thjesht qe ti e di con tek e verteta e hidhur qe nuk don ta pranosh? Edhe pse pergjigjja jote eshte e mbushur me gabime, le te nisemi nga besimi i rreme se cfare thua ti eshte e vertete. Nese te gjithe meshkujt, per shkak te tregtise, flisnin greqisht, ateheri ceshtja e mbajtjes se liturgjise nuk perbente nje problem, sepse duke kuptuar greqishten, njerezit dhe besimtaret e rendomte kuptonin edhe njeheresh mesazhin e Bibles. Por, pse ateheri, nevoja per quajtur shqipen gjuhe te "mallkuar"? Pse te punoje per shfarosjen e gjuhes shqipe nga Shqiperia dhe Epiri orthodoks? Po t'i kishe lexuar pergjigjjet e mia, do ta kishe kuptuar se une nuk u perpoqa ta zhvendosja perceptimin modern te nacionalizmit ne nje koncept kohor kur ai ne formen e sotme nuk ekzistonte. Por kjo s'dmth se nuk ekzistonte ne nje forme me "primitive" te themi, sepse ideologjia nacionaliste prej nga rrodhi edhe Megali Idea dhe Shoqeria e Miqve (nje organizate e cila u themelua jo nje kohe e gjate pas vrasjes se Kozmait) e ka zanafillen diku (Kozmai nuk jetoi ne mesjete) ... dhe kjo eshte kisha greke. Gjuha greke ishte vegla e kesaj kishe, dhe perfaqesonte shtrirjen e ndikimit te saj. Kete s'mund ta bente shqipja dhe bullgarishtja, apo vllahishtja. Prandaj ishte e nevojshme zevendesimi i tyre me greqishten. Kjo do ta fuqizonte Patrikanen, dhe me vone me lindjen e nacionalizmit grek, kjo vije e politikes eshte ndjek edhe nga nacionalistet grek, duke njesuar orthodoksizmin e Ballkanit jugor me helenizmin, jo pa qellim. Po ku i di ti keto ... apo me mire ... ti i di fort bukur, por s'te konvenon pranimi i kesaj te vertete. Dhe prap s'je pergjigjur; nese krishterimi dhe ruajtja e saj ishte i vetmi qellim i Kozmait, PSE kerkonte zevendesimin e sllavishtes si gjuhe e liturgjise me greqishten? Ketu ekzistonte nje tradite vendase me date qe nga koha e hershme bizantine, kur sllavet per here te pare shkelen kembe ne Ballkan!? Todhri You're right man ... why do i even bother ...
|
|
|
Post by K0rcar on Apr 21, 2009 14:24:44 GMT -5
cncncnc Perse beheni si handikapate frymore??
Cfare perfaqesonte gjuha greke ne ate kohe dhe cfare perfaqesonte gjuha shqipe?? Ndersa e para te jepte mundesi te shkollohesh, te lexosh, te mesosh te hapesh horizontin dhe te behesh me i zgjuar, gjuha shqipe kishte krejt e kundertat. Flas per ate kohe kur shqipja vetem flitej dhe asgje tjeter. Insiston ne helenizimin e shqiptareve nepermjet mesimit te gjuhes greke. Po ata bejlere myslimane qe i dergonin ne femijet e tyre ne shkollat greke, perse i dergonin? Qe te ktheheshin te helenizuar? Kush e kishte fajin qe shqipja nuk lejohej te mesohet neper shkolla, osmanet apo greket? Dhe se fundi , cfare ke lexuar ti nga jeta dhe vepra e shen Kozmait? A e di ti se kush e shenjteroi Kozmain? Ne cilin shekull u be? Shen Kozmai eshte shenjtor shqiptar pasi dhe ne shqiperi u martirizua nga myslot e beratit.
Nuk ka asnje lidhje megali idea me shen Kozmain, dhe as qe behet fjale per endra te tilla per sa kohe osmanet ishin ne fuqi dhe greqia ishte thjesht nje emer gjeografik dhe jo shtet.
|
|
|
Post by Alb_Korcar on Apr 21, 2009 14:56:55 GMT -5
Lmao @ handikapate frymore
Donnie u make no sense, u dont have to consider Kozmai a saint the Albanian Orthodox church does and Albanian Orthodox due ur free to believe whatever u want that wont change anything regarding him.
also, niether u or Ballisti answered worldcit's question.... y should shen Kozmai have been concerned with teaching the Bible in Albanian or opening Albanian schools when Albanians themselves didn't have the initiative to do this ? answer that first then talk about shen Kozmai
|
|
|
Post by todhrimencuri on Apr 21, 2009 22:10:19 GMT -5
I know it wont change anything, but a debate is a debate, moron. And what you bring up shows why kaurs of Albania will remain as kaurs and never become Albanians... Thankfully more than 1/2 of you are in Greece or elsewhere today with little intention of returning while the rest will be overtaken by the expansion of the Cam pop. and Bektashi nataliteti...
|
|
|
Post by worldcit on Apr 21, 2009 22:33:57 GMT -5
“Nuk je pergjigjur ne pyetjet e mia kyce, prandaj eshte e kote vazhdimi i bisedes/debatit. Neqoftese vertet synimet e Kozmait kishin karakter thjesht fetar, pse ai insistonte ne adaptimin e gjuhes greke si gjuhe te liturgjise edhe ne vendet ku popullsia ishte sllave? Sllavet qemoti kane pasur traditen e tyre te liturgjise, e themeluar nga Cyrili dhe Methodi. Pikerisht ketu bie edhe argumentimi yt, dhe e zhvesh Kozmain ne ate cfare ishte.” Sepse gjuha greke ishte lingua franca, ishte gjuhe shume me e perpunuar ne ate kohe se shqipja qe nuk shkruhej fare, po te pyes une pse aristokracia muslimane shqiptare I conte femijet ne shkolla greke? Po ashtu, duke e bere gjuhen greke gjuhe te liturgjise per te gjithe krishteret ai mendonte se krishteret do ishin me te unifikuar. Ne ate kohe njerzit nuk identifkoheshin me gjuhen apo kombesine se sa me fene qe I perkisnin. Muslimanet shqiptare quheshin turq dhe te krishteret njesoj konsideroheshin qofshin keta greke shqiptare bullgare apo serbe. Bile ne zonen e korces ende ka mbetur fjala turk per muslimanet megjithese ata jane shqiptare. Kur pyesin ndonjehere plakat “je turk apo kaur” (Korcabre dhe KOrcari mund ta konfirmojne kete..lol… Shen Kozmai mund te kete pasur shume arsye pse insistonte ne predikimin e krishterimit ne gjuhen greke, disa sic thashe dhe mendoj une, jane unifikimi apo dhe te qenit gjuhe me e avancuar, apo e te paturit statusit te gjuhes rajonale, ajo ne ate kohe ishte gjuhe e kultures, vete bibla origjinale ka qene vetem ne hebraisht dhe greqisht, jane keto dy versione nga perkthehet sot ne te gjitha gjuhet e botes. Mund te mos jene dhe keto qe permenda une arsyet e verteta, mund te kete shume te tjera por vetem ajo qe ai e bente kete pune per arsye shoviniste tingellon me absurdia jo vetem duke pasur parasysh pasinion e madh te SHen Kozmait per krishterimin por edhe rrethanat kohore kur ai ka jetuar. Pastaj Pashai I Beratit qe e beri eksekutimin e tij me vdekje…mos valle dhe ai e beri sepse SHen Kozmai nuk hapte shkolla ne shqip por ne greqisht….Ai ishte nje pasha musliman dhe autoritet I vendit, dhe mbase arsyeja do kete qene xhelozia per rritjen e popullaritetit te shen Kozmait mes shqiptareve.
“Dhe se fundi, neqoftese une jam subjektiv per faktin qe jam "nacionalist" sic thua ti, edhe ti je subjektiv per nga ana fetare, dhe perpiqesh qe ta arsyetosh ezkstencen e Kozmait si shenjtor ... ndoshta edhe te Shen Gjon Vlladimirit ... kur ne fakt, statusi i tyre si shenjtore ne kishen shqiptare orthodokse eshte e lidhur me moshen relativisht te re te po kesaj kishe, dhe nevojes per te krijuar nje tradite te martireve dhe shenjtoreve ... dhe ne mungese te nje historie ku mund te ishin prodhuar keta, eshte dashur te huazoje nga fqinjte, edhe ne ato raste kur keta "shenjtore" nuk i sherbenin interesave tona si komb.”Duke folur nga pozitat e nacinalistit s’ke s’I te mos jesh subjective. Une personalisht I ndjej qe I kam te dyja por kur diskutoj per fene e kam te veshtire te jem nacionalist dhe anasjelltas kur diskutoj per nje ceshtje kombetare dua s’dua I largohem besimit. Une jam shqiptar dhe kur diskutohet ceshtja came apo e Kosoves apo nje ceshtje tjeter kombetare do mbroj anen qe I perkas. Besimi nuk e njeh nacionalizmin, cdo besimtar per krishterin eshte vlla ne krisht qofte ky amerikan anglez apo ku di une. Kurse kur flasim nga pozita nacionaliste per mua perparesi merr shqiptari para grekut apo serbit. Nacionalizmi I diferencon njerezit kurse besimi tek zoti I barazon, te gjithe quhen bij te perendise pavaresisht nga raca, etniciteti, statusi social, mosha seksi etj. Sa per Shen GJon Vlladimirin kete po e degjoj tani qe ti e permende. (nuk e kam degjuar) Shen Kozmai ka predikura, dhe ka vdekur ne Shqiperi. Edhe sot e kesaj dite ne zona te ndryshme ne Jug permenden thenie te tij, bemat e tij.
“A nuk ishte nen presion Konstantin Kristoforidhi kur ai perktheu Ungjillin ne gjuhen shqipe? Behu burre dhe fole te verteten, cila eshte me e nderlikuar dhe me e veshtire; konvertimi i nje popullsie te tere nga shqipfoles ne greqishtfoles, sic ishte edhe synimi i Kozmait, sepse sic thoshte ai, "gjuha shqipe eshte e mallkuar", apo perkthimi i Ungjillit? Afterall, this was the 18th century ... Ulfilas perktheu Ungjillin ne gjuhen e goteve barbar ne shekullin IV pas Krishtit !!! Ne kohen e Kozmait ekzistonte edhe shtypshkronja qe lehtesonte qarkullimin e librave. Pastaj nuk ishte e nevojshme perkthimi i tere Ungjillit per te kapur esencen e mesazheve te Jezu Krishtit. Kete e beri Gjon Buzuku ne veri, me 1555!”
Kristoforidhi e perkthehu biblen ne shqip I paguar nga misionaret evangjeliste dhe ishte ne mbrojtjen e tyre. Ky eshte nje fakt. Pra dhe ky perkthim eshte bere me nxitjen e joshqiptareve. Perkthimi I kristoforidhit ende mbetet perkthimi me I mire I bibles ne gjuhen shqipe edhe mbas disa versioneve qe jane bere mbas tij. Ky eshte nje tregues se kapacitetet per te bere nje perkthim te bibles duhet te kene eksistuar por ajo qe ka munguar ka qene vete deshira e shqiptareve per te pasur fjalen ne gjuhen e tyre ashtu sic mbase ka qene e njejta mungese per te mesuar te shkruhej dhe te lexohej gjuha shqipe. Me sa di une ne Vilajetin e Kosoves kjo mosdeshire per gjuhen shqipe ka qene edhe me e theksuar. Po ashtu duhet theksuar dhe fakti qe edhe ato pak perpjekje per gjuhen shqipe jane bere nga shqiptaret katolike dhe orthodokse me se shumti. Sa pe Gjon Buzukun ne 1555, eshte dicka shume e vogel e perkthyer, perse Buzuku nuk e vazhdoi punen me tej…mbase dhe ai nuk gjeti mbeshtetje nga vete shqiptaret.
|
|
|
Post by worldcit on Apr 21, 2009 23:12:54 GMT -5
I know it wont change anything, but a debate is a debate, moron. And what you bring up shows why kaurs of Albania will remain as kaurs and never become Albanians... Thankfully more than 1/2 of you are in Greece or elsewhere today with little intention of returning while the rest will be overtaken by the expansion of the Cam pop. and Bektashi nataliteti... By name you sound Kaur either....lol don't you Theodor, ....Gjergj kastrioti, Noli, Cajupi, Asdreni who is author of our national anthem...aren't they Kaur like you Teodoris, what about mother Thereza whose name gives honor to every Albanian wasn't she Kaouri, Aleksander Moisiu, Belushi brothers and so list never ends....If some people think differently you make them enemy right away....isn't this a little Hoxha attitude....come on man...where is tolerance , accepting and showing respect to the others who don't share opinions with you......
|
|
|
Post by todhrimencuri on Apr 21, 2009 23:37:23 GMT -5
1. Names are irrelevant. Im southern Albanian of largely Bektashi heritage, even if I do have a Orthdox Albanian half, I dont define with it... never have; never will... And the Greek is Theodoros, not Theodoris...dhurate e zotit... I know an Albanian girl whose first name is Elizabet, and she is a Bektashi Muslim as well... 2. I dont live in the times of Scanderbeg, he was 500 years ago and should be understood under the circumstances of Albania in that time period, not that of today... Just like Persians understand Darius under diff. circumstances today. 3. I wonder what Asdreni would have said about Kozmai? Do you really think he would think positive about the man after he had lived under the circumstances of Photios, the priest whose throat was slit after Papa Kristo Negovani was killed? And as for the Belushi brothers or Alexander Moisiou... oh please, Im really proud of a man who was found overdosed in his own home... And btw, you must have been here when I spoke about Mother Theresa, or you would not mention her as something all too great for me... 4. Kaur is not defined by being Christian alone, its a state of mind that deviates from the Alb norm. Not all Albanian Orthodox are Kaurs, just a set few, whose mind treads near that of a group perceived enemy (Serbs or Greeks). 5. Dont speak to me about the diff. of opinion thing, we Albs live in a group mentality, just like I get castigated and insulted to death when I say that 'Pelasgian theories are BS' or 'Albs entered Epirus in the 12th century'. In this circumstance, your the one deviating from the common frame of mind and its up to you to bear that. I think, under the modern circumstances, the sainthood of majmun kozmai need to be reviewed and re-understood to fit a national model.. you want to cling to your view....
|
|
|
Post by insomniac on Apr 21, 2009 23:38:38 GMT -5
Worldcit, spoken sharply. ;D
|
|